Около тази теза се обединиха Иво Инджев, Стефан Софиянски и другите гостите в „Здравей, България”

Изслушването е качество, което трябва да притежава всеки политик. В тази ситуация премиерът и правителството трябва да изглеждат комуникативни”, каза в предаването „Здравей, България” Антоанета Христова, която е политически психолог. 

 

Според нея тези хора имат много кратко време, а са натоварени с високи очаквания, които не могат да бъдат реализирани

 

„Най-важното е да работят добре”, смята Стефан Софиянски, бивш служебен премиер. По думите му, който поема ангажимента да се бори с монополите, лъже хората в очите. „Няма как да се бориш с монополите”, добави той.

 

Софиянски се надява правителството да намери основата на проблема – цената на тока, и да се намери начин тя да бъде така регулирана, че да не дразни хората.

 

Много важно нещо е как се формира цената”, каза от своя страна журналистът Соня Колтуклиева. Тя се надява, че това правителство няма да се превърне в театрална сцена, на която само се дебатира, а улицата вика „Мафия”.

 

Според Борислав Цеков от Движение "Модерна България" служебното правителство трябва да успокои обстановката. „Този кабинет е повече на знаците, отколкото на съдържанието. Вижте му структурата. Това би имало смисъл, ако беше редовно правителство”, добави той.

 

Няма правителство, което, както и да е конфигурирано, да е по-слабо от това, което си отиде”, коментира Софиянски и допълни, че на него ще му е интересно да види какво ще свърши Марин Райков. Според бившия служебен премиер най-важното нещо, което сега трябва да се направи, е да се сложат в ред финансите, да има едно нормално бюджетиране. По думите му има две сфери, които в момента са критични – това са общините и здравеопазването. 

 

„Най-важното, което ми се искаше да чуя е, че ще се опита да направи политика на доходите, която да е насочена към подобряване на потреблението, за да има по-бърз оборот на паричната маса”, допълни Софиянски.

 

„Хората в служебния кабинет са наясно, че сега пишат автобиографиите си и затова са мотивирани да си свършат добре работата. Затова и тези правителства са резултативни”, каза Антоанета Христова. 

 

Борислав Цеков се въздържа от персонални оценки и даде 20 дни толеранс на новия кабинет. „Не очаквам това правителство да провежда кой знае колко различна политика от тази на ГЕРБ”, допълни той.

 

Целия разговор с гостите в „Здравей, България” гледайте във видеото.