Новият “данък депозит” няма да засегне спестявания до 20 хил. евро

Кипърските данъчни власти няма да облагат банковите депозити до 20 хил. евро. Това е една от ключовите промени в спорния законопроект, който беше внесен в парламента на страната и се очаква да бъде гласуван днес.

 

Измененията предвиждат също влоговете на стойност между 20 хил. и 100 хил. евро да се облагат с данък от 6,75%, а тези над 100 хил. евро – с 9,9%. Това стана възможно, след като финансовите министри от страните от еврозоната разрешиха на Кипър да смекчи условията на данъка върху депозитите, предвиден в международния спасителен план за страната.

 

Законопроектът ще бъде подложен на обсъждане първо във финансовата комисия на парламента. Заседанието на законодателния орган е насрочено за 18:00 часа. Прокарването на промените в пленарна зала обаче е под съмнение, защото правителството не разполага с достатъчно депутатски гласове.

 

В понеделник кипърският парламент отложи за днес гласуването на спасителния пакет от мерки, договорен с ЕС и МВФ. Вчера кризата в Кипър предизвика спад на борсовите индекси в Европа и опасения за сигурността на депозитите в еврозоната.