ЦИК обаче все още няма решение за нито една от регистрациите

Седем партии вече са подали документи за участие в парламентарните избори през май. Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче все още няма решение за нито една от регистрациите. 


От следващата седмица освен заседанията си в реално време, Централната избирателна комисия трябва да публикува на интернет страницата си и стенографските протоколи от срещите, които провежда до вота. ЦИК ще трябва да създаде и да поддържа електронен публичен регистър на жалбите и решенията по тях.


„В ход е подготовката на окабеляването на ЦИК – извършени са тестове – изпитва се софтуерът и скоро ще бъдат факт”, обясни Бисер Троянов.


Регистрацията при партиите продължава до 27 март, а срокът за коалициите е 1 април. Изискването при коалициите е те да бъдат регистрирани самостоятелно като политическа партия преди това.


„Независимите кандидати не се регистрират в ЦИК. Техните инициативни комитети се регистрират в РИК също до 1 април”, поясни говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.


Броят на избирателите ще е ясен 40 дни преди вота, а в чужбина ще се разкриват секции в дипломатическите представителства, ако има поне 20 подадени заявления. 


Законът допуска още една възможност – заявленията да стават и по електронен път, припомни Бисер Троянов.


Все още обаче българите в чужбина не могат да се възползват от това улеснение, защото комисията не е готова с тази секция в сайта си, а крайният срок за онлайн регистрация е 11 април.