Синдикати, работодатели и правителство обсъждат мерките за овладяване на социалното напрежение

След шестмесечно прекъсване на 22 март бе възобновена работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество

 

Синдикати, работодатели и правителство се събраха, за да обсъдят спешните мерки за овладяване на социалното напрежение в страната, както и промени в наредби към Кодекса за социално осигуряване.

 

В началото на заседанието служебният премиер адресира притесненията на бизнеса, породени от изказването му вчера, 21 март, че индустриалците трябва да проявят солидарност към най-бедните.

 

Днес служебният премиер поясни, че думите му не са били разбрани правилно и че той не иска да упражнява натиск над бизнеса:

 

Ние няма да извиваме ръцете на българския бизнес. Никой не мисли за увеличаване на данъците, изкуствено увеличаване на заплатите в частния сектор, извън това, което се разберем.”

 

Марин Райков се ангажира да работи с бизнеса за такова решение, което не би поставило в риск благоприятната бизнес среда.

 

„Трябва да проявяваме солидарност и да намерим най-подходящата форма, чрез която да не посегнем на бизнес-климата, но същевременно да подадем ръка и на всички българи. Това беше апел, който се надявам, че е правилно разбран”, посочи премиерът.
 

Синдикатите обаче възприеха пояснението на служебния министър по-скоро с разочарование.

 

„Бях разбрал погрешно идеята на премиера”, коментира председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.

 

Консенсус по време на заседанието на тристранният съвет все пак бе постигнат. Социалните партньори с единодушие приеха изменения в шест наредби, свързани с дейността на НОИ. Повече за тях ще намерите ТУК.

 

Повече гледайте във видеото.