Преди да влязат в сила обаче те трябва да бъдат гласувани и от Министерския съвет

По време на Националния съвет за тристранно сътрудничество социалните партньори с единодушие приеха изменения в шест наредби, свързани с дейността на Националния осигурителен институт. Преди да влязат в сила обаче те трябва да бъдат гласувани и от Министерския съвет. 

 

Ето и някои от тях:

 

Пенсионерите ще могат да получат първата си пенсия 4 месеца след подаване на документите, а не 5 както беше досега.

 

По-бързо ще се възстановяват болничните плащания. Работодателят ще е длъжен да подава болничните листове в срок до 15-то число на месеца, следващ този на издаването на болничния лист. 

 

Преизчисляването на пенсиите на работещите пенсионери вече няма да е само веднъж годишно, а по желание на работещия.

 

При неизрядни безработни, Осигурителният институт ще може да спира цялото обезщетение за безработица, а не само 1/6 от него както беше досега.

 

Регистърът на осигурените лица ще може да използва без ограничения, до момента това се случваше само при определени условия.

 

НОИ вече ще приема заверени копия на документи, а не само оригинали.

 

Въпреки че социалните партньори бяха подготвили дълъг списък с искания, тяхното разглеждане беше отложено за следващата седмица.

 

Все още обаче не е ясно колко пари и откъде могат да бъдат пренасочени за помощи за най-бедните. Според финансовия министър Калин Христов най-вероятно капиталови разходи в бюджета няма да се пипат, защото това са пари за инвестиции и те ще осигурят заетост. 

 

Той обяви, че пари трябва ще се търсят най-вече в бюджетите на министерствата. От КТ „Подкрепа” предложиха това да са Министерството на отбраната и МВР. 

 

Подробности ще намерите във видеото.