Така човек може да изтегли заем при по-изгодни условия, което да понижи лихвата

Все повече българи теглят кредити от банки, за да погасят други свои кредити. Това е така нареченото рефинансиране на заемите. 

 

Данните са на една от кредитните институции. Според тях 60% от клиентите им се обаждат с въпроси именно за това как биха могли изгодно да рефинансират задълженията си. 

 

Практически с рефинансирането потребителят не получава пари на ръка, а те се  превеждат директно на банковите институции, на които човекът дължи пари. От една страна така вече имаш само една вноска, а от друга можеш да изтеглиш заем при по-изгодни условия, което да ти понижи лихвата, а срещу по-дълъг период може да се намали и размера на главницата, който плащаш всеки месец. 

 

Противно на очакванията политическата ситуация в момента оказва слабо влияние върху кредитния пазар или поне това сочат данните за февруари. И все пак се очаква в следващите месец - два - особено по- младите хора, да станат по-предпазливи при търсенето на заеми. Най- вече заради високата безработица и липсата на спестявания, особено в тази възрастова група.