През последните години постигнатите икономии от смяната на времето обаче стават все по-малки

Близо 24 милиона киловатчаса електроенергия ще спестят домакинствата от преминаването към лятното часово време, показват анализите на Електроенергийния системен оператор. 


През последните години постигнатите икономии от промяната обаче стават все по-малки, отчитат експертите. 


Постига ли смяната на стрелките търсения ефект?


Икономиите от лятното време идват, както от намаляването на общото количество електроенергия, спестена заради удължаването на деня, така и от по-малкото максимално потребление във вечерните часове


„След края на работния ден хората имат много повече време за различни дейности като развлечение, разходки, пазаруване, ходене с колата нанякъде и така се намалява коефициентът на едновременност на  използване на битовите уреди в нашите домове”, обясни инж. Ангел Георгиев от Централно диспечерско управление.


Най-много електроенергия пестим от началото на лятното часово време до средата на юни, когато денят е най-голям. В края на лятото потреблението вечер отново започва да расте. През последните години обаче хората до толкова са свикнали със смяната на стрелките и са пригодили работата и почивката си към тях, че икономиите са малки – около 24 милиона киловатчаса. 


„Това прави около 1,5 % от общото потребление само за осветление. Образно казано това е работата на АЕЦ „Козлодуй” с двата хилядника за 12 часа, или работата на един агрегат в ТЕЦ за 5 денонощия, т.е. ефектът не е голям за системата”, поясни инж. Георгиев.


Икономиите се „стопяват” и от удължената работа на климатиците през деня, както и от повишеното сутрешно потребление на ток. Стрелките вече объркаха ритъма на повечето работещи. 


Изключение прави часовникарят Константин Босилков.


„Сутринта ми се спеше, но не го отдавам на това. Просто бях изключил вече времето. Човекът като влезе в ритъм, не му е толкова тягостно. Ако си мисли по цял ден, че е станал един час по-рано и е загубил този час ще му рефлектира негативно цялостно”, разказа за Нова ТВ часовникарят.


Повече подробности по темата ще намерите във видеото.