Оценители и квестори на матурите ще са преподаватели от други училища

Строги мерки срещу преписването и подсказването по време на матурите готвят от Министерството на образованието. От регионалните инспекторати вече са изпратили писма до училищните директори, в които е описана цялата организация по провеждането на зрелостните изпити. В тях е записано например, че абитуриентите ще полагат матурите в чужди училища


Само след месец и половина Ванина и Боян ще се явят на първите си зрелостни изпити. Подготовката за тях е започнала много отдавна. 


За да не се изкушат да преписват, те ще държат матурите в училище, в което не са учили досега. Разпределянето ще се случва на компютърен принцип.


Това носи след себе си необходимостта всеки ученик да си носи лична карта, за да се съпоставят личните данни и да се избегне възможността друг да яви вместо тях на изпит”, поясни директорът на 119 СОУ в София – Диян Стаматов.


По време на матурата дванайсетокласниците ще се следят да не преписват от квестори от други училища. Изпитните им работи също ще се проверяват от чужди оценители.


Зрелостниците ще трябва да седят по един на чин, а в стаите ще може да има не повече от 15 човека.


Всяка една от класните стаи, в които ще се провеждат матури, ще се следи внимателно от камери. 


От регионалните инспекторати по образование вече са изпратили писма и до полицията и електроразпределителните дружества с молба за съдействие по време на изпитите. Матурите са на 21 и 23 май. 


Гледайте повече във видеото.