Намалението на цената на тока няма реално отражение върху бюджета на домакинствата, отчитат от КНСБ

2 264 лева са необходими за издръжката на 4-членно домакинство в края на март, за да покрива задължителните си разходи за жилище, храна, облекло и почивка, спрямо българските стандарти. Това означава, че на всеки член от семейството се пада по 566 лева 26 стотинки, сочат резултатите от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на КНСБ.

 

С 0,2 % е нараснала издръжката на живот през първото тримесечие на тази година спрямо предходното тримесечие, а за едногодишен период се отчита ръст от 3,4 на сто.

 

Намалението на цените на топлоенергията, природния газ и тока няма реално отражение върху бюджета на домакинствата, поради покачването на цените на пазара и замразяването на доходите, отчитат още от КНСБ.

 

Цените на хранителните стоки са скочили с 1,8%, а на нехранителните стоки и услуги - с 1,4% спрямо предходното тримесечие. На годишна база увеличението е съответно с 4,9 и 2,1 на сто.

 

През първото тримесечие на годината най-голямо поскъпване има при зеленчуците - с 18,8 на сто, млякото и млечните продукти - с 0,9%, хляба и зърнените храни - с 0,5%.

 

Намаление се отчита в цените на яйцата с 2,1%, при животинските и растителните храни - с 1,1%, при захарните изделия - с 1,5 на сто и при месото - с 0,1 на сто.

 

Повече средства отделяме за поддържане на жилището - с 0,9%, като по-значително е поскъпването при такса смет - с 3,7 на сто. Намаление се отчита при разходите за осветление, отопление и енергия - с 5,1 на сто.

 

За периода най-чувствително са поскъпнали бензинът и дизеловото гориво - средно с около 4,8 на сто.