Те ще бъдат почистени с параструйка, за да бъде намален рискът от произшествия на пътя

Рискът от произшествия на пътя може да бъде намален драстично, ако пешеходните пътеки бъдат добре изчистени, боядисани и осветени. Това са констатациите от доклад на Държавната комисия по безопасност на движението. Проверка на Нова ТВ показва, че голяма част от местата за пресичане са в окаяно състояние.
  

Според данните за миналата година на пешеходните пътеки в страната са станали над 444 тежки произшествия, при които са загинали 10 души, а ранените са били над 465.


Заради недобрата видимост в района на спирките на градския транспорт са пострадали над 180 души, а 9 са загиналите.


"Ако трябва да търсим вина, първо ще я търсим във водачите на МПС, които трябва да дадат предимство на пешеходците и да бъдат изключително внимателни", коментира зам.-председателят на Съюза на българските автомобилисти.

 

Друга причина за инцидентите на пешеходните пътеки е, че те просто не се виждат. Голяма част от тях не са виждали боя с години или наскоро боядисаните са вече заличени и често са потънали в прахоляк.


Неправителствена организация се заема със задачата да направи 50 пътеки по-видими, като ги почисти с пароструйка. Ефектът е видим.


Докато минувачите изразиха задоволство от акцията и констатираха, че така пътеките се виждат по-добре, отец Ангел обясни, че проблемът не се корени във видимостта или невидимостта:


"Това не е от видимост или невидимост, защото дори непочистена, тази пътека е достатъчно видима. Може би трябва да имаме по-голяма култура - както пешеходците, така и водачите."


От Съюза на българските автомобилисти заключиха, че благодарение на инициативата  хем пътеките ще са чисти, хем ще останат неопетнени от пострадали, ранени и убити.


Почистени или не, обаче, преди всяка пешеходна пътека има достатъчно пътни знаци, които да привлекат вниманието на шофьорите и да ги предупредят, че там пресичат хора. 


Повече гледайте във видеото.