Призна за проблем с известяването на екипите на Бърза помощ при спешните случаи

Здравният министър проф. Николай Петров разпореди проверка по случая с 11-годишен ученик, който почина по време на час в столично училище. Проверката трябва да изясни действията на лекарите и закъсняла ли е линейката, както твърдят родителите на момчето.

 

Освен това министърът призна, че има проблем с известяването на екипите на Бърза помощ при спешните случаи. Той уточни, че няма достатъчен синхрон между спешните телефони 112 и 150 и това принуждава пациентите да чакат дълго идването на линейките.

 

Често се налага пациентите да обясняват по два пъти проблема, за който търсят помощ. Веднъж на тел. 112 и втори път да повторят същото на тел. 150 - на доктора от Спешна помощ. Така времето, което се губи за обяснения, може да се окаже фатално за човека, който чака линейка, заяви здравният министър и обеща в следващите три-четири дни да реши проблема.

 

„Вариант едно - доколкото ми е докладвано, трябва да се направи т.нар. съвместимост между двата телефона, което в софтуерен вариант означава огромни суми. Това не го намирам за разумно. Не можем да дадем 14 милиона лева. И работим в насока с увеличение на един-двама служители още да може да се осъществява конферентната връзка. Това е нещото, което ще решим сега. С няколко служителя на тел.112 и 150”, каза проф. Петров.

 

Така на практика с едно позвъняване сигналът едновременно ще чуят операторът на тел. 112 и докторът от Спешна помощ. Сегашната практика случаите да се препредават от едното звено на другото, ще отпадне. Що се отнася до броя на линейките в София министърът внесе уточнение. По думите му те са достатъчно, но кадрите не достигат. „Това се надявам да бъде решено със стратегията „2014 - 2020”, в която има предвидени 300 млн. лева за Спешна помощ. Надяваме се това веднъж завинаги да се реши проблемът.”

 

В момента в Спешната помощ в цялата страна не достигат 2 000 лекари и медицински сестри. В Пловдив здравният министър откри най-модерното Спешно отделение в Южна България, което от днес заработи в Университетската болница в града. В него са вложени 2 млн. лева и годишно ще обслужва близо 100 хил. пациенти.

 

Репортер: Благой Бекриев