В складови помещения на печатница "Мултипринт" са открити 350 хиляди фалшиви бюлетини

Акция на прокуратурата и ГДБОП се проведе в печатницата, която произвежда бюлетините за утрешните избори. По време на проверката са открити 350 хиляди съмнителни бюлетини.  Вече има образувано досъдебно производство. 


Всичко е започнало на 10 май, малко след 14 ч. следобед. В сградата на „Мултипринт” са влезли специализирани части на прокуратурата, ДАНС и МВР, за да извършат оглед и да разпитат свидетели. Вратите на печатницата им отворил лично собственикът Йордан Бончев. По време на огледа в складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12 май 2013 г. 


Проблемът е, че готовите бюлетини трябвало да бъдат изпратени и извозени до областните административни центрове още на 8 май. Затова за органите на реда е било необяснимо какво точно правят тези над 350 000 готови бюлетини в печатницата.


По тази причина прокуратурата образува досъдебно производство за две престъпления –престъпление по служба и престъпление против политическите права на гражданите


От прокуратурата отказаха да застанат пред камерата на Нова ТВ и да обяснят официално за какво става въпрос, какви са престъпленията, както и срещу кого е разследването.


Собственикът на печатницата Йордан Бончев заяви, че не се притеснява, защото според него информацията на прокуратурата не е вярна, а това са бюлетини, които са брак


В свое официално становище прокуратурата потвърди - в печатницата са заловени 350 000 фалшиви бюлетини. Минути след по-късно екип на Нова ТВ намери собственика на печатницата в софийски мол. Според него намерената хартия е технологичен брак.


„При нас технологичният брак е около 2%. Количеството хартия, което е необходимо за отпечатване на бюлетините, е 200 тона - вие сметнете на 200 тона, 2% колко са”, обясни Бончев.


Сметката показва, че 2% от 200 тона са 4 тона, тоест намереният остатък би трябвало да е точно толкова. Колко тежат обаче 350 000 бюлетини? По думите на Йордан Бончев - около 7 тона. Тоест - прокуратурата намира 7 тона хартия, от която обаче по думите на собственика само 4 тона трябва да са брак. Остават 3 тона.


Аз не съм ги борил, предполагам, че и никой не е броил до 350 000. Не знам откъде се появи тази цифра. Не мога да коментирам това. Това са хартии отпечатани, смачкани, срязани, това е брак, който никой не може да преброи или трябва да обърнем голямо внимание на брака”, допълни още Йордан Бончев.


Според кмета на Костинброд Милен Димитров пък цифрата е съвсем различна:


„Това, което каза собственикът на печатницата – това са 35 000 бюлетини, които са производствен брак, който не е напускал територията на печатницата. Тези бюлетини са били охранявани още от самото начало, когато е започнало тяхното печатане.”


До момента досъдебното производство най-вероятно се води срещу неизвестен извършил. Няма нито един задържан от печатница „Мултипринт”. Разпитани са собственикът й Йордан Бончев и хората, които работят в нея. Отпечатаните 350 000 бюлетини още са в печатницата и се охраняват от полиция и жандармерия.
   

Междувременно в разпространено до медиите съобщение, Министерски съвет потвърди, че е изпълнил всички свои ангажименти във връзка с отпечатването и разпространението на изборните бюлетини за извънредните избори на 12 май, спазвайки законовите процедури.
 

Нашите взаимоотношения с тази печатница са приключили на 8 май. Министерски съвет няма задължение по Договор и по съществуващите в страната закони да осъществява постфактум контрол върху дейността на печатницата”, коментира министър-председателят Марин Райков във връзка с казуса.
 

По негови думи всичко, което е било поръчано, е получено и разпространено
 

„Няма служител на Министерски съвет, който да е бил арестуван или спрямо когото да е образувано предварително производство”, уточнява още премиерът.
 

Той допълва, че всички останали коментари ще бъдат направени след изборите и призовава политическите партии да не се възползват от този случай, за да нарушават предизборното мълчание.


Реакцията на политическите партии обаче бе особено остра. Малко от тях пропуснаха да назоват имената на опонентите си, а отправиха директни обвинения в деня за размисъл, когато всякаква предизборна агитация е забранена. 

  
В открито нападение минаха от БСП. Сергей Станишев се усъмни дали става дума само за 350 хиляди бюлетини. Решението според него за утрешния ден е масовото гласуване.


Към масово гласуване призоваха и СДС и „България на гражданите”. 


„Можем да погледнем и така – с 350 хиляди по-малко са фалшивите бюлетини”, коментира лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева.


В 350-те хиляди бюлетини или повече - в това се усъмниха и от ДПС. Лютви Местан видя опит за преврат и насилствено изземване на властта. Тяхното решение – утре, 12 май, след първия печат на бюлетината, преди да влезе в тъмната стаичка избирателят, всички членове на секционната комисия да се подпишат. 


Според лидера на ДПС тази процедура ще елиминира незаконно отпечатаните бюлетини, които евентуално са раздадени.


От „Атака” настояха президентът да извика главния прокурор и служебния премиер и да решат дали трябва да има извънредно заседание на ЦИК, както поискаха и от ДПС.  


От ДСБ настояха Конституционният съд да отмени провеждането на изборите до отпечатване на нови бюлетини. 


Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе категоричен, че става въпрос за „сценарий с участието на прокуратурата”.


„В този сценарий участва много сериозно и българската прокуратура. След изборите ще сезираме Европейската комисия за категорично проследяване на всички случаи, които бяха политически ангажирани в този изборен процес. Този сценарий, който наблюдаваме в последните 20 дни и с особено голяма агресивност през последните 2 дни, показва едно - политически формации, определени държавни структури участват в много сериозна подготовка за дестабилизация на България, коментира Цветанов.


Президентът Росен Плевнелиев заяви, че очаква в кратки срокове резултатите от проверката на прокуратурата и ДАНС.


„Отнасям се с доверие към действията на институциите и подкрепям техните усилия. Очаквам в кратки срокове резултатите от проверката на прокуратурата и ДАНС. Очаквам и незабавна реакция от страна на ЦИК, така че да гарантира законосъобразното провеждане на демократични избори, включително и предприемането на спешни мерки, ако това е необходимо. Призовавам преди ЦИК, Прокуратурата и ДАНС да си свършат работата, да не се правят каквито и да било твърдения и изводи, за да се търсят изборни дивиденти в деня на размисъл. Призовавам политическите партии и медиите да уважават правилата на демокрацията!“, се казва още в позицията на Плевнелиев.


За повече подробности гледайте видеото.