Той се противопостави на идеята за касиране на вота и нови избори

България решително влезе във втория етап от прехода, така социалният антрополог Харалан Александров обобщи случващото се у нас през последните дни. Според него въпреки политическия хаос, пред България се открива реална възможност за промяна.

 

Резултатите от изборите доведоха дотам, че нито една конкретна партия или хипотетична коалиция не би могла да вземе цялата власт. Според Харалан Александров това е едно добро стечение на обстоятелствата.

 

„Несъзнателно, но доста  интелигентно, българският електорат постави своите политически избраници в невъзможност да управляват както са управлявали досега. В този смисъл идва края на ерата Борисов, дори на тази всеобхващаща и самодоволна арогантност на човека, който държи цялата власт”, коментира Александров.

 

Той съжали обаче за отсъствието на малките партии в бъдещото управление на страната.
„Според мен много загуби парламента, че малките партии не са там, имаше много добри идеи, много талантливи хора”, каза той.

 

Въпреки това социалният антрополог се противопостави на идеята за касиране на вота и нови избори. Според него партиите е крайно време да проявят цивилизованост и да осигурят спокойствие на хората.

 

„Мисля, че е много по-разумно да се приемат резултатите, което и институциите направиха начело с президента. Да се съгласим, че това се е случило. Аз лично смятам, че тези резултати са доста представителни. Никой не може да ме убеди, че е възможно толкова масово да бъде подменен вота с тайни и задкулисни средства. Аз съм убеден, че една значителна част от хората си харесват тези хора и ще продължат да ги харесват”, добави експертът.

 

Според Александров ситуацията в момента дава повод за оптимизъм. Не на последно място, защото хаосът в навечерието на изборите е извело на сцената и нови актьори.

 

„Фактът, че прокуратура толкова лидерски излезе на сцената с опита да ни върне към правилата за мен е добър знак. Това, от което имаме нужда”, смята Александров.

 

Той не отрече и възможността за нови протести. Изрази обаче надеждата си те да се случат по по-цивилизоват начин отколкото в нощта на изборите.