Учени клонираха човешки ембриони от парчета кожа и извлякоха от тях стволови клетки

През седмицата стана ясно, че учени клонираха човешки ембриони от парчета кожа и извлякоха от тях стволови клетки.


Методът е подходящ за терапевтично клониране. Чрез него се подпомага лечението на дегенеративни болести като Алцхаймер, Паркинсон и множествена склероза. Информацията поднови опасенията, че е възможно да се клонират бебета в лаборатории.


Това бе и една от основните теми на лекцията на доктор Аарати Прасад, изнесена в рамките на Софийския фестивал на науката. Една от "звездите" на съвременната биология бе у нас, за да представи книгата си "Непорочното зачатие: Как науката променя правилата на секса".


Чрез Прасад до широката аудитория достигнаха пробиви в медицината като изкуствената утроба, която през 2008 г. е създадена в Австралия. Тя представлява пластмасов контейнер, проектиран да задържа семенна течност, бактерии и други необходими елементи, за да се имитира майчина утроба. Опитите се увенчават с успех три години по-късно, спасявайки популацията на пясъчната тигрова акула. Експериментът е и стъпка напред в ектогенезата или отглеждането на човешки ембрион в изкуствена среда.


Иначе, в последните години се правят опити да се създадат не само яйцеклетки по изкуствен път, но и сперма. Така ще може да се контролират и характеристиките на генетичния материал. С други думи - да изберем сами как да изглеждат децата ни. 


Според Прасад изкуствените утроби и яйцеклетки ще дадат на мъжете по-голям шанс, отколкото на жените, за да си направят бебе без участието на противоположния пол. Дали това ще промени ролите в обществото - предстои да видим.