За 6-ти път в Свищов се провежда Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунав”

Жителите и гостите на Свищов се пренесоха векове назад във времената на Римската империя. За 6-ти път там се провежда Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунав”.

 

Четири държави излъчиха свои групи за възстановка на историческите борби на римските легиони срещу варварските нашествия

 

През 69-та година след Христа император Траян изпраща Първи Италийски легион на брега на река Дунав да защити граничните земи на империята от набезите на варварите. На площ от 250 декара е построен огромният военен град Нове. Векове по-късно събитията оживяват – укреплението, легионерите, техните командири, дори лагерният огън. Стефан Проданов е в ролята на легат – важен пост на политик и военачалник.

 

„Той е бил подчинен директно на губернатора на провинцията. В случая тази част – Нове и Свищов сме в провинция Долна Мизия”, разказа Стефан Проданов, организатор на „Орел на Дунав VI”.

 

Уникалните костюми се изработват по исторически книги, разказва италианецът Паоло. Той е част от най-старата група за подобни възстановки в света.

 

„Костюмът тежи около 11 килограма. Всичко е ръчно изработено. Всяка група разполага с дърводелци, ковачи и сарачи”, каза Паоло.

 

Римските легионери отдават чест на своя легат, а междувременно гладиаторите тренират за тежките битки с варварите. Днес е щастлив ден за Ариела, която ловко поваля своя съперник.
„Понякога ме е страх, понякога се чувствам много силна. Но днес съм снизходителна – няма да го убия”, каза Ариела.

 

Така живата история на славните римски битки има нов дом и това е Свищов