Устройството, с което някой диктува в ухото темата на матурата, струва 200 лева

Тази седмица е време за проверка на зрелостниците. Вече започнаха и кандидат-студентските изпити. Докъде стига изобретателността на тези, които не са залягали над уроците? И в какво е еволюирал познатият ни от едно време хартиен пищов? 

 

200 лева или месеци наред над учебниците. За някои ученици тук дилема няма. Избират да дадат 200 лева - толкова струва устройство, с което някой да им диктува в ухото темата на матурата

 

На вниманието на квесторите! Това са едни от най-разпространените начини за преписване. Това се нарича се индуктивна бобина и се слага на врата. Разбира се, под дрехите. Тя може да се скрие и в най-обикновен портфейл. Сигналът се предава от радиостанция или джиесем. Ето и най-важното – слушалката. 

 

Ако ученикът е избрал портфейл, той трябва да е в преден джоб. Връзката между бобината и слушалката е безжична. Слушалката пък работи с батерии, които издържат 6 часа, колкото стандартен изпит. Практиката е вторият човек да предава по радиостанция от кола, паркирана на радиус до един километър от учебното заведение. С телефон е още по-лесно - ограничение няма.

 

Разбира се, на това си има противодействие. Но не всички училища могат да си го позволят. Другият начин са камерите. В стаите, където се провеждат матурите има камери, които работят през цялото време, наблюдават за реда и спокойствието и какво правят зрелостниците. 

 

Записите пък се пазят 3 месеца. Ако има и малко съмнение за преписване - могат да се гледат. А как ще изкарате матурата или изпита - въпрос на избор и... късмет. 

 

Репортер: Мария Милкова