Въпреки това градът се готви за референдум дали полигонът да не бъде затворен

Полигонът "Змейово" не е източникът на замърсяване на въздуха в Стара Загора. В това са категорични двама министри -  на околната среда и водите Юлиян Попов и на отбраната – Тодор Тагарев. Какви са точните причини за честото обгазяване на града обаче така и не стана ясно. 

 

В същото време градът продължава да се готви за референдум дали полигонът да не бъде затворен. Миналата седмица пред Нова телевизия военният министър обясни, че независимо от резултатите на местния референдум - военният полигон няма да бъде закрит.

 

Двете автоматични станции в района на полигона „Змейово”, който следят  качеството на въздуха в последните 4 години, не са отчели превишаване на стойностите на основните атмосферни замърсители, както и тези, които се отделят при взривове или утилизация на боеприпаси.

 

"Ако ние имахме съмнения, че полигонът е замърсител за Стара Загора, ние незабавно бихме предприели действия, за основания за съществуване на полигона и начинът, по който той функционира. Но ние нямаме такива притеснения", каза Тодор Тагарев, министър на отбраната.

 

По време на пресконференцията беше направена онлайн демонстрация на изпитване на изстрели за 122-милимитрова  гаубица. Замърси ли действието въздуха обаче, никой не каза.

 

„Ние не се явяваме адвокати на министерство на отбраната, по-скоро, ако имаше реален проблем, щяхме да настояваме да се търси решение", коментира Иван Ангелов, директор "Качество на атмосферния въздух" в Министерството на околната среда и  водите. 

 

Еко министерството е сравнило замърсяването на въздуха в Стара Загора с това на квартал в София, на Пловдив и завод в Перник. Резултатите сочат, че въздуха в Стара Загора е в пъти по-чист от останалите. Въпреки това хората в града постоянно се оплакват от замърсяване. Откъде идва то, не стана ясно.

 

И въпреки гаранцията на министерствата, че полигонът не е виновен, тази неделя старозагорци ще решават съдбата на обекта на местен референдум. За него общината ще похарчи над 250 хиляди лева.