Сезонът на абитуриентските балове е открит, а с него и масовите нарушения на пътя

Сезонът на абитуриентските балове е открит, а с него се открива и сезонът на масовите нарушения по пътищата. Сред тях са и висящите от прозорците на колите младежи

 

Само в София 102 училища ще проведат абитуриентските си балове, при това в рамките на едва три дни. 

 

Традицията повелява всеки абитуриент поне веднъж да изскочи от прозореца на автомобила, който го вози и да изкрещи с колкото глас има цифрите от 1 до 12.

 

Законът пък повелява при всеки подобен случай, шофьорът на колата да бъде глобен и то солено.

 

„Миналата година са глобени 130 души за висене през прозорците, неправилно движение по пътното платно и преминаване на червен светофар”, обясни комисар Богдан Милчев, началник на отдел „Пътна полиция” към СДВР.

 

За да не се стига дотам абитуриентите и полицаите да си играят на стражари и апаши, от КАТ са решили генерално проблема – патрули на полицията ще съпровождат колоната от скъпи автомобили, превозващи абитуриентите от всички училища. Така видимото присъствие на униформени би трябвало да накара както шофьорите, така и гимназистите да спазват правилата.

 

„Ще им дадем възможност да си покажат тоалетите на „Александър Невски”, там да се снимат, да си отидат с колите и да се покажат”, обясни комисар Милчев. 

 

 А за тези, които са решили, че все пак ще могат да изскочат от прозорците на колите си, за да изкрещят всички цифри от 1 до 12, и няма да бъдат глобени, едно важно уточнение – КАТ пуска на пътя всички мобилни камери. Голяма част от глобените шофьори на абитуриенти миналата година са се сдобили с актове именно след снимки от мобилните камери.