Ако бъде изправена пред американското правосъдие, тя ще отговаря за участие в наркомрежа

Десетки близки и приятели на Гергана Червенкова се събраха днес пред съдебната зала да я подкрепят срещу искането за екстрадиция в САЩ. 

 

35-годишната майка на две деца беше обвинена в участие в международен канал за търговия с дрога. 

 

След като Софийският градски съд одобри исканото екстрадиране на Гергана зад Океана, днес Апелативният съд в столицата отложи делото за 21 юни.

 

Срещу Гергана висят няколко обвинения за заговор, за разпространение на наркотици и пране на пари. Ако българката бъде оставена в ръцете на американското правосъдие, може да прекара зад решетките 68 години.

 

Софийският апелативен съд реши от американската страна да бъдат изискани важни документи по случая, както и гаранция, че българката не е заплашена от смъртно наказание. Адвокатите поискаха България да изиска и веществени доказателства, сред които личният лаптоп на Гергана. 

 

Според адвокат Гачо Груев договорът между България и Съединените щати е в ущърб на страната ни и трябва да бъде денонсиран.

 

По повод сагата "Гергана" кантората на Груев ще започне производства срещу България и срещу САШ. Претенциите срещу страната ни до този момент вече надхвърлят 1 милион лева.