Решението беше взето след дълги преговори в Брюксел

Европейският съюз реши да не подновява оръжейното ембарго срещу сирийската опозиция. Външните министри от общността обаче не взеха решение да изпратят оръжие на опозицията срещу режима на президента Башар Асад. Всички останали санкции остават в сила.

 

Решението да не бъде подновено ембаргото беше взето след дълги преговори в Брюксел. То трябваше да бъде единодушно, без нито една държава да се противопостави. 

 

Великобритания и Франция настояваха да бъде дадена възможност за изпращане на оръжия на така наречените от тях "умерени опоненти" на президента Асад. Според Лондон и Париж това ще даде тласък към политическо решение на продължаващия вече две години конфликт в арабската държава. 

 

Британският външен министър Уилям Хейг приветства решението на Евросъюза. Той заяви, че то дава ясен сигнал на режима в Дамаск, че трябва да седне на масата за преговори и всички възможности за уреждане на кризата са възможни в случай на отказ. 

 

Други държави се противопоставиха на открития начин, по който се дава възможност за изпращане на оръжия, тъй като според тях това ще ескалира конфликта, отнел живота на най-малко 80 хиляди души. 

 

В същото време американският държавен секретар Джон Кери разговаря с руския външен министър Сергей Лавров. Двамата са били единодушни, че в Сирия трябва да има преходно правителство, избрано с национално съгласие.