В България над 50% от населението не може да си позволи разнообразна храна всеки втори ден

Люксембург, Норвегия и Швейцария са трите страни с най-висок жизнен стандарт в Европа, сочат данните на швейцарското Федерално статистическо бюро. 

 

Според изследването в Швейцария, която е на трето място по този показател, само 1,6% от населението не може да си позволи разнообразна храна всеки втори ден, докато в Европа този показател е средно 9,7%. 

 

Особено притеснителни са данните за новите членки на ЕС, където 20,5% от населението не могат да си позволят меню, съдържащо месо, пилешко, риба или еквивалентна вегетарианска храна всеки втори ден. 

 

В България цели 50,8% от населението не може да си позволи разнообразна храна всеки втори ден.

 

От статистиките проличава също така, че 2,5% от швейцарците живеят в семейства, трудно свързващи двата края, и само 1% изпитват болезнени материални лишения, докато за Европа тези два показателя са съответно 25,6% и 8,8%. 

 

Все пак обаче от анкетата личи, че Швейцария е в средата на класацията, що се отнася до неравенството в разпределението на доходите. Доходите на 20% от най-богати хора са 4,5 пъти по-високи от доходите на най-бедните 20%. Във Франция този показател е 2,6 пъти, а в Европа като цяло варира между 3,3% и 6,8 пъти, т.е. средно 5,1 пъти по-ниски са доходите на най-бедните 20% от населението в сравнение с доходите на най-богатите 20%.