Държавата се ангажира да помогне на детето, което има спешна нужда от животоспасяваща лъчетерапия в чужбина

Държавата се ангажира да помогне на 4-годишния Марти, който има спешна нужда от животоспасяваща лъчетерапия в чужбина. 
 

В понеделник в Новините на Нова ви разказахме историята на четиригодишния Марти. След продължително боледуване, семейството му научава категоричната диагноза – тежък тумор на мозъка. Лечението в България не е възможно, а лечението в чужбина не е по джоба на семейството. Само за лъчетерапията, която би намалила размера на тумора, са необходими няколко хиляди евро.


Родителите се обръщат към Фонда за лечение на деца в чужбина. Институцията определя дали и колко пари би отпуснала държавата за лечението на детето. От там обаче им съобщават, че ще вземат решението след седмици. За Марти обаче всеки ден е важен.


След излъчването на репортажа, от Фонда се свързаха с екипа на Нова. Само ден по-късно, на извънредно заседание на обществения съвет решението е взето.


Да подпомогнем цялото лечение плюс транспорта на детето и единия му придружител, подсигуряване на спане в болницата. Ще поемем абсолютно всичко като приспаднете тези пари, които те са събрали като дарителска сметка. Стига да имат готовност и днес могат да заминат” , заяви директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина - Павел Александров.   


Родителите в момента подготвят паспорта на Марти, надяват се да заминат още в понеделник. Процедурите в чужбина обаче са само първата стъпка. Семейството ще има нужда от помощ и след това.