Все повече българки обаче отказват да кърмят бебетата си

Последни проучвания показват, че кърменето може да предпази новородените не само от инфекции, но и от сърдечно-съдови заболявания. Лекарите у нас обаче отчитат, че голяма част от родилките се отказват да кърмят и разчитат на изкуствено хранене.


Децата, които са естествено хранени, имат по-ниска диастолно налягане в по-късна възраст, по-ниски стойности на артериалното налягане, по-добра еластичност на съдовете”, обясни пред камерата на Новините на Нова доц. Ралица Георгиева. 


Оказва се, че кърменето носи ползи и за здравето на майките. Жени, които са раждали повече деца и са кърмили по-дълго време, боледуват по-рядко от рак на гърдата. 


Лекарите обаче съветват, освен майчиното мляко, бебетата да приемат и вода. Според тях заблудата, че тя е вредна за новородените, дошла от Световната здравна организация, но ставало дума единствено за страни от третия свят, където водите са сериозно замърсени.


След въвеждането на тази практика за изключително кърмене до 6 месеца се увеличи значително честотата на желязо дефицитните анемии при кърмачета, тъй като дори кърмата да е много богата по отношение на други хранителни компоненти – в нея има много малко желязо”, обяснява доц. Георгиева. 


Лекарите напомнят още, че при трудности с кърменето родилките трябва да се обръщат към специалист, защото най-често проблемът не е здравословен, а става дума за липса на умения.