Мярката ще засегне около 5000 младежи

Спешни мерки за справяне с младежката безработица предлагат от БСП. Идеите включват от една страна намаляване на данъците за фирмите, а от друга, държавата да поема част от осигуровките. 

 

В тази фирма за производство на индустриални шевни конци наскоро са назначили 11 младежи по програми на социалното министерство.

 

Искат да наемат и още, но нямат възможност. За да насърчат бизнеса да наема млади хора, от БСП предлагат фирмите, които дават стипендии за ученици и студенти, а след това ги наемат, да плащат по-малко данъци. Според бизнеса идеята е добра.

 

Според социалния министър Хасан Адемов предложението трябва първо да се съгласува с финансовото ведомство. От години България поддържа най-ниското ниво на данък печалба и по правило финансовото министерство е против всякакви преференции. Основният въпрос е как намаляването на данъци ще се отрази върху държавния бюджет.

 

От БСП предлагат още работодателят да плаща по-ниски осигуровки за младежите, които за пръв път започват работа. Тези пари да бъдат поети от държавата. В този случай, работодателят ще е длъжен да запази служителя поне година. От БСП искат това да стане още от октомври. Мярката ще засегне около 5000 младежи. Парите трябва да дойдат от социалното министерство.

 

От БСП се ангажираха да внесат предложенията си за разглеждане в парламента още тази седмица