Борисов видя в назначението края на столетницата

Депутатите одобриха кандидатурата на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция за национална сигурност.

 

116 народни представители гласуваха “за”, а 87 се обявиха “против” назначаването на колегата си от ДПС след искане за прегласуване, постъпило от депутата от ГЕРБ Димитър Главчев. Представител от "Коалиция за България" гласува „въздържал се”. 

 

Кандидатурата на Пеевски беше представена от парламентарната трибуна от премиера Пламен Орешарски, след като председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви включването на избора в дневния ред.

 

"Гледам на днешното предложение за назначаване на ръководител на ДАНС като на стъпка от цялостния процес на реформиране на специалните служби", посочи Орешарски. "Възнамерявам да предложа и промяна в структурата на Министерския съвет и възлагане на координиращи, респективно вицепремиерски функции на министъра на вътрешните работи", подчерта още премиерът.

 

Обявяването на номинацията предизвика реакция сред членовете на законодателния орган и представителите на медиите. След гласуването залата напуснаха депутатите на ГЕРБ.

 

Това е краят на столетницата. БСП вече не съществува като партия”, коментира бившият министър-председател Бойко Борисов.

 

Трудните ситуации изискват нестандартни решения”, смята от своя страна лидерът на социалистите Сергей Станишев.

 

„ДАНС вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото”, заяви Пеевски след като положи клетва. Депутатът от ДПС, който вече на няколко пъти влезе в пререкания с ГЕРБ-ерите в парламента и по-конкретно с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, обеща, че няма да се занимава с разчистване на сметки.