Правителственият Авиоотряд 28 е извършил 422 полета от 2009 г. до 2013 г.

Правителственият "Авиоотряд 28" е извършил, според данни на РВД, 422 полета от 2009 г. до 2013 г., което означава, че бившият министър-председател Бойко Борисов е бил повече от една година и половина във въздуха.


Това заяви депутатът от "Атака" Венцислав Лаков, който е председател на временната парламентарна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28".


На заседанието на комисията днес бе представен докладът в резултат на разпоредената  от премиера Пламен Орешарски проверка


Констатирано е, че в голяма част от проверените досиета за извършени полети в страната няма списък на превозваните пътници, както и че освен полети със специално предназначение има и такива за нуждите на физически и юридически лица


Председателят на комисията Венцислав Лаков потвърди, че ще си сътрудничи с главния прокурор Сотир Цацаров по двете образувани досъдебни производства.


„В прокуратурата научих, че има също данни за укриване на имената на пътниците, които са пътували при тези полети с "Авиоотряд 28”, добави той.


Пропусквателният режим се осигурява от НСО. Списъкът на пътниците се прави на чекинга, копие от който се дава на командира на самолета. Всичко, което ми е дадено като пътнически манифест е заведено от нас”, коментира бившият генерален директор на правителствения "Авиоотряд 28" Пенчо Пенчев.


Не сме приложили имената, защото никой не ни ги е дал, но знаем бройката на пътниците. Ние сме имали резолюция от г-н Борисов, парите за полетите са преведени. Летяли сме с пожарникари, с болни хора, по заявка на Планинската спасителна служба”, допълни още той.

 

От документите, с които комисията разполага, става ясно още, че правителственият авиоотряд е извършвал полети и с търговска цел. Сред исканията за самолети и хеликоптери има дори такова на туристическа агенция.


„Искането е да превози български граждани до селцето на Дядо Коледа по време на новогодишните празници”, допълни Венцислав Лаков.


Повече по темата гледайте във видеото.