Георги Георгиев получи условна присъда по делото, но твърди, че то е манипулирано

Върховният касационен съд потвърди условните присъди за тримата обвиняеми по делото за огнения ад във влака София-Кардам край Червен бряг. В пожара, избухнал в нощта на 28 срещу 29 февруари 2008 г. живи изгоряха деветима души. Още толкова получиха жестоки изгаряния. 


Тримата подведени под отговорност за трагедията бяха осъдени, солидарно с БДЖ, да платят 1,9 млн. лева обезщетения на близките на жертвите.


Още от самото начало всичко беше объркано. Не беше доказана причината за пожара. Всичко беше насочено срещу едно лице – срещу мен”, коментира шафнерът на влака-факла Георги Георгиев в интервю за „Здравей, България”.


Той нарече съда в Плевен „преднамерен”, защото тамошните магистратите първоначално го признаха за виновен за употреба на алкохол в работно време и за това, че не е успял да организира правилно евакуацията на пътниците.


Георгиев е категоричен, че делото е манипулирано. Целта била да се прикрие фактът, че изгорелият вагон е бил счупен. Освен това трябвало да се потули вината и на друг човек, чието име шафнерът отказа да спомене с аргумента, че още работи за него.   


Георгиев заяви още, че ще отнесе случая до съда в Страсбург, защото „в хода на делото се видя, че има доста процесуални нарушения”.


Целия разговор с шафнера гледайте във видеото.