Шефът на Комисията за установяване на конфликт на интереси твърди, че не е изпълнявал директиви

Като бележки и драсканици определи записките в тефтера си председателят на Комисията за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Именно те станаха повод прокуратурата да заключи, че чрез него е оказван натиск над политици и общественици, за някои от които в бележника пише, че трябва да бъдат „ударени”. Беше му повдигнато и обвинение за престъпление по служба.

 

Златанов твърди, че не е бил маша в ръцете на никого и че никой не му е диктувал какво да си записва.

 

На мен през цялото време ми хрумва нещо, докато работя. През миналата година сме имали 500 сигнала, а от началото на тази до момента имаме 300”, обясни той. „Всеки един от членовете на комисията, не само аз, но и останалите колеги, си съставяме мнение през цялото време, докато работим по даден казус”, каза още Златанов, цитиран от БГНЕС.

 

Шефът на Комисията за конфликт на интереси не можа да дешифрира и схемата от бележника му, свързваща инициалите И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б. „Не мога да кажа каква е тази схема. В даден момент съм си надраскал нещо”, коментира Филип Златанов.

 

Въпреки че не разпозна своето име зад инициалите, депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова поиска да бъде освободена от партийната изпълнителна комисия и от Народното събрание, за да не позволи дискредитирането на партията. Молбата й бе уважена от лидера Бойко Борисов.