Брюксел продължава диалога с всички партии в Ливан

Европейският съюз призна военното крило на „Хизбулла” за терористична организация. На среща в Брюксел външните министри на страните-членки постигнаха съгласие по включването на военните структури на радикалната шиитска групировка в европейския „черен списък”.

 

От Брюксел обаче изпълниха очакванията от преди срещата. Първите дипломати на европейските държави заявяват желанието си да продължат диалога с всички политически сили в Ливан, а „Хизбулла” продължава да е сред водещите партии на ливанската политическа сцена.

 

Министрите на външните работи смятат, че военното крило на „Хизбулла” е отговорно за терористични действия на територията на Европа, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници.

 

Събраните от българското разследване на атентата в Бургас доказателства и споделената от партньорски служби информация дадоха основание на правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов да излезе с „обосновано предположение”, че зад атаката срещу летището в Сарафово стои именно военното крило на „Хизбулла”. „Решението на ЕС да включи военното крило на ‘Хизбулла’ в европейския списък на терористичните организации показва, че Европа е не само солидарна с България, но е и решена да се противопостави на всяка форма на тероризъм”, коментира днес бившият министър-председател.

 

Че няма промяна в позицията на София посочиха и от правителството на премиера Пламен Орешарски. Миналия месец външният министър Кристиян Вигенин индиректно потвърди съобщенията, че България е предоставила допълнителни доказателства, даващи основания за включването на военното крило на групировката в групата на смятаните от ЕС за терористични организации.

 

„Позицията на България за атентата в Сарафово е абсолютно реална, няма промяна, имаме следи, които водят към ‘Хизбулла’,” заяви преди по-малко от седмица министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който се позова на допълнителна информация, получена откакто той оглавява МВР.

 

Дебатът по статута на групировката и военното й крило изведе на преден план разминавания в позициите на отделни страни-членки. По всичко личи, че външните министри са успели да преодолеят опасенията на онези, които бяха на мнение, че решението ще доведе до дестабилизация в Ливан.