Кандидатът на Мюсюлманската лига изпревари без затруднения единствения си опонент по време на гласуването

Бизнесменът Мамнун Хюсеин беше избран за президент на Пакистан с вот на депутатите и сенаторите, съобщи БГНЕС.


Кандидатът на Мюсюлманската лига изпревари без затруднения единствения си опонент по време на гласуването, сочат неокончателните данни. Хюсеин ще наследи Асиф Али Зардари, чийто мандат начело на страната приключва на 8 септември.


В Пакистан президентът се избира от комитет в ограничен състав от членове на националния парламент и депутати от събранията на четири провинции. Всяка провинция разполага с еднакъв брой гласове по време на вота, като целта е да се запази минимално равновесие в страната, където над половината население живее в Пенджаб.


Избирането на президент, което първоначално беше планирано за 6 август, беше изместено за 30 юли от Върховния съд. Решението беше разкритикувано от Партията на пакистанския народ на президента Зардари, която мина в опозиция след загубата на парламентарните избори през май, спечелени от Мюсюлманската лига на Наваз Шариф.


Разочарована от съдебното решение, Партията на пакистанския народ - основна опозиционна формация, бойкотира гласуването, което математически нямаше никакъв шанс да спечели.


Мамнун Хюсеин, който натрупа състояние в текстилния сектор, беше за кратко губернатор на южната провинция Синд през 1999 г. Той се конкурираше с Уаджихудин Ахмед, бивш съдия от Върховния съд, излъчен от формацията Техрек-е-Инсаф на бившата звезда по крикет Имран Хан.