Няколко са условията, за да не ги изгубим, обясни депутатът от ГЕРБ

„Европейските пари не са рента. Когато коментираме сигурни и несигурни пари, няма нито едно евро, което да е сигурно. Всичките пари до последния евроцент са под условие”. Така депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев коментира в предаването „Здравей, България” въпроса със средствата по оперативните програми за следващия програмен период от 2014 до 2020 година.

 

Бившият министър по усвояване на еврофондовете отбеляза, че има няколко условия, за да получим договорените пари. 

 

„Най-базисното условие е да докажем, че България има системи и институции, които могат да харчат парите както трябва, без да допускат злоупотреби”, заяви депутатът.

 

Второто важно условие по думите му е страната да е финансово стабилна, а дефицитът да не надхвърля 3%. 

 

Освен това трябва да продължат реформите в сферите, за които се отпускат европейски пари. 

 

„Ако през 2016 година не сме напреднали с реформите, страната губи възможността да се ползва от парите в съответните сфери”, обясни Дончев.  

 

Той заяви, че целият обем пари, от които България ще може да ползва през програмния период 2014-2020, са 15 милиарда евро, като голяма част от средствата са за земеделие. 

 

За парите по оперативните програми Томислав Дончев заяви, че средствата досега са малко по малко от 6,9 милиарда евро. 

 

„Средствата за следващия програмен период 2014-2020 са над 7,125 милиарда евро. Категорично са повече”, заяви Дончев. „Това са по цени от 2011 година. Когато се пресметнат към цени 2020 година, техният обем ще нарасне с поне 500 или 600 милиона евро, защото ще са съобразени с инфлацията, която ще се натрупа за следващите години”, допълни бившият министър в кабинета "Борисов". 

 

Според него настоящите управляващи се опитват да си направят предварителна застраховка, като казват, че средствата ще са по-малко