България е заинтересована проблемът в Сирия да се разреши бързо, смята бившият външен министър

В една позната ситуация – размирици в арабска държава и очаквания от великите сили България да съдейства за разрешаването на конфликта – мнението си за кризата в Сирия даде в „Здравей, България” президентът Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси.  

 

„Стигнахме до точка, в която няма връщане назад. Очевидно военната интервенция, ако не се случи чудо, е неизбежна”, коментира бившият дипломат номер 1 на България. „Свалянето на диктатора вече стана неизбежно. Атлантическият клуб още преди година казваше, че това ще се случи… С времето диктаторите наистина намаляват, но това не означава, че трябва да се увеличава нашата търпимост към тях.”

 

Паси не очаква военната операция срещу режима на Башар Асад да се случи преди четвъртък, когато е извънредното заседание на британския парламент, защото едва ли американците ще започнат без британците тази офанзива. „Естествено ситуацията ще бъде разгледана много внимателно в Съвета на НАТО и Алиансът ще вземе решение как да действа в този случай.”

 

„През последните 23 години на нас ни се наложи пет пъти да участваме в освободителни операции на международни коалиции. И в петте пъти стана така, че доброто победи”, коментира също бившият външен министър на България, който окачестви войната в Сирия като поредната битка на доброто срещу злото.

 

Колкото повече се бави операцията в Сирия, толкова по-вероятно е да има вълна от бежанци от арабската страна, убеден е Паси. Не се знае колко от тях ще се насочат към България. ООН вече прогнозира, че само в Турция до края на годината бежанците от съседната държава ще бъдат 1 милион.

 

Соломон Паси определи ветото на Русия и Китай в Съвета за сигурност като грешка. „Ако няма консенсус сред постоянните страни-членки на съвета, трябва да се действа според желанието на мнозинството, в случая в лицето на САЩ, Великобритания и Франция, когато става въпрос за краен случай, крайна необходимост”, подчерта той. От изключителна важност е бъдещото развитие на Сирия да бъде съгласувано между Запада и Русия, подчерта обаче президентът на Атлантическия клуб.

 

„Най-важно е да не се допуснат грешките, които бяха допуснати в предишните случаи. Една от най-големите в Ирак беше, че бяха разрушени институциите”, припомни Паси.

 

Бившият външен министър очаква българската позиция по сирийския конфликт да се изясни на Съветът по сигурността при премиера. „Терористите атакуват там, където смятат, че могат да успеят. Те не подбират целите си по политически причини… Това, че ще се включим в една или друга коалиция, няма да повиши рисковете за България”, убеден е Соломон Паси.

 

Въпреки че не може да има водеща роля в сирийския конфликт, България е много по-застрашена от него от други страни-членки на НАТО. „Нас ни дели само една държава – Турция. Бежанската вълна ще се насочи към Турция, а оттам към Гърция и България, която е по-вероятна дестинация. Затова България е заинтересована проблемът да се разреши колкото е възможно по-бързо”, обясни Паси.

 

Целия разговор можете да проследите във видеото.