Общо 180 000 са подали документи за участие в програмата

Отново неяснота в програмата „Аз мога повече”, която позволява на работещи хора безплатно да повишат квалификацията си. Хиляди все още чакат да получат ваучери за курсовете, за които са подали документи.


В края на миналата година всеки работещ на трудов договор можеше да подаде документи за участие в безплатен курс за повишаване на квалификацията. Документите си подава и Вивиан Куцаров, кандидатствал по програмата септември месец за професионална компетентност категория C и английски език. Година по-късно той все още чака.


„Няма никакво развитие и не мога да разбера кога ще има такова и дали въобще ще ме приемат. Обаждах се много скоро, линиите бяха изключени, дават ми различни информации, докато отидох на място и ми казаха, че програмата продължава – евентуално сега пак ще чакам”, обясни Вивиан Куцаров.


От Агенцията по заетостта обаче не могат да му гарантират, че пари ще има и за него. 


Общо 180 000 са подали документи за участие в програмата. Ваучери вече са издадени на около 91 000 души. Това означава, че половината подали все още не знаят – ще получат ли ваучер за безплатен курс или не.


Зам.-изпълнителният директор на Агенция по заетостта Николай Николов обясни, че кандидатствалите могат да се обърнат към бюрата по труда и да проверят дали са одобрени или не. 


Всеки курс струва различно, затова на дадения етап експертите не могат да гарантират за колко хора ще стигнат отпуснатите от Европа 100 милиона евро. Според изчисленията за 144 000 души има шанс за безплатен курс. 36 000 души вече са отпаднали. Гаранции дори и за одобрените обаче няма.


„Ние можем да изчерпаме ресурса и при 120 000, може и при 137, може и за 140 00”, допълни зам.-изпълнителният директор на Агенция по заетостта.


Практиката до момента показва, че кандидатите се насочват към по-скъпи курсове, тоест малко вероятно е парите да стигнат за всички одобрени. Това ще стане ясно едва след края на август догодина, когато изтича програмата. Успокоение обаче има - според експертите е възможно заради успеха й, в следващия програмен период 2014-2020, схемата "Аз мога повече" да се повтори.