На 15-и септември у нас ще се проведе велошествието "Спаси Арктика"

Запознати ли сте с проблемите в Арктика, където ледовете се топят със застрашителни размери, а това води и до големи климатични промени? Възможно е да не сте наясно със случващото се по вина на петролната индустрия, но добрата новина е, че тази неделя (15 септември) ще имате възможността да научите повече и да помогнете за спасяването на Арктика единствено като се качите на своя велосипед!


От velocafe.bg отправят една покана, която няма как да бъде пропусната - велошествие “Спаси Арктика”, организирано у нас от Грийнпийс България. Събитието е част от глобалната инициатива “Save the Arctic”, която ще се проведе на 15-и септември в над 75 града в 30 държави по света


В България велошествието ще се проведе в София, Варна, Пловдив и Бургас. Началният час е 16.30 часа, а тръгването е в 17:00 ч., като съвсем скоро се очаква пълна информация за всяко от отделните шествия:


София: сборен пункт – езерото “Ариана”; 
Бургас: сборен пункт – Културен център ” Морско казино”;
Варна: сборен пункт – Морската градина на Слънчевия часовник. 


В София маршрутът преминава основно през велоалеи, а също така ще бъдат взети мерки за безопасността на участниците във велошествието. Колоездачи на всякаква възраст са добре дошли. Участниците се приканват да спазват правилата за движение по пътищата, да карат в дясната част на шосето, да не изпреварват водача на групата, както и да бъдат оборудвани с каски и светлини отпред и отзад на своите велосипеди.


Още от 14 часа на “Ариана” ще има информационен щанд, където ще можете да научите защо Арктика е толкова важна за всяко човешко същество. А за повдигане на духа и демонстриране на съпричастност, всеки може да дойде облечен в бяло. Организаторите ще се погрижат и за възможността всеки, който желае, да се сдобие с маска или боди-арт, с цел по-голям колорит на събитието.


“Ice Ride” се състои през септември, когато топенето на ледовете е достигнало своя максимум. Това е времето от годината, когато липсата на лед на Арктика прави климатичните промени най-видими.

 

Със сигурност, ако сте любители на колоезденето и “зелената” идея не ви е чужда – няма да пропуснете.


Всичко, което трябва да направите, за да се включите, е да се облечете в снежно бяло, да скочите на колелото и да станете част от глобалното събитие, случващо се навсякъде по света – от Индия до Чили, от Испания до Канада.


Спасяването на Арктика ще бъде маратон и “Ice Ride” ще бъде още една стъпка от епичното пътуване. 


Събитието във Фейсбук вижте ТУК