Експерти твърдят, че в Техеран не са знаели за атентата

Експерти по сигурността в САЩ са на мнение, че Хизбулла е осъществила сама атентата на летището в Бургас миналото лято. Петима израелски туристи и българският шофьор на техния автобус загинаха при атаката, за която Вашингтон и Тел Авив бързо обвиниха радикалната ливанска шиитска групировка и нейните съюзници в Техеран.

 

Обширен материал на списание „Ню Йоркър”, посветен на командващия специалните части „Кудс” на иранската гвардия „Стражи на революцията”, информира, че след взрива в Сарафово Касем Сулеймани попитал подчинените си дали някой знае нещо за случая, но не получил утвърдителен отговор. Авторът на статията Декстър Филкинс цитира американски военен източник, според който Хизбулла наистина е действала самостоятелно в България.  

 

Това предположение направи впечатление и на израелските медии. Англоезичният вестник „Джерусалем пост” излезе със своя статия, в която коментира новата теза. Пред изданието американският експерт по контратероризъм и разузнаване Матю Левит твърди, че „атентатът в Бургас е извършен по волята на Иран, но изглежда Хизбулла е осъществила солова акция, без иранска логистична подкрепа”. Левит е специалист по организацията, за която е написал и книга.  

 

„Джерусалем пост” припомня заявленията в САЩ и Израел, че ударът на 18 юли 2012 г. представлява съвместна мисия на Хизбулла и Ислямската република, както и че българското правителство е обвинило за атаката само военното крило на ливанската групировка.