В „Разследване” тази неделя – масовата кражба на ток продължава

Оказва се, че в онези 12% невъзстановяеми технологични загуби, които присъстват в сметките за ток на всеки един абонат, влизат кражбите, които някои хора правят и по този начин живеят на гърба на редовните платци. 


Разследване на журналиста Марин Николов от юни месец показва, че в самоковската ромска махала има нещо като частно енерго с хиляди нередовни абонати и само 90 редовни. В крайна сметка се получава така, че едни хора вземат пари на гърба на други хора, а едни други хора си плащат редовно.


На въпрос на водещите на „Здравей, България” защо ЕРП-тата не пресекат тази порочна практика, разследващият журналист Марин Николов отговори, че този въпрос си задава и самият той.


„Аз още тогава отидох при отговорното ЕРП, в случая - ЧЕЗ. Те казаха, че да прекъснат електрозахранването към тази незаконна мрежа, която е прикачена към странични законни трафопостове в покрайнините на махалата, е тяхно задължение. Това досега обаче не е станало”, обясни журналистът.


Според Марин Николов има два варианта за разрешаване на проблема – с лошо и с добро: „С лошо е отрязване на електрозахранването, което ще създаде бунтове и напрежение. Добрият вариант е алтернативата, дадена от правозащитна организация – въпреки че постройките в махалата са незаконни, да се възстановят старите партиди от времето, когато енергото е било държавно и са в архива. Това нещо е станало във Факултета и в Столипиново”, обясни Николов.


Разследващият журналист коментира в студиото на „Здравей, България”, че целият този порочен кръг продължава 17 г. или дори повече. Въпреки че за кражбата на ток следва да бъде понесена отговорност, над замесените в частното енерго сякаш има чадър.


Повече по темата гледайте във видеото.


Предаването „Разследване”, посветено на темата, гледайте тази неделя – 29-и септември, от 19.30 ч. – след централната емисия на Новините на Нова.