Идеята е в големите заведения за хранене да може да се пуши в обособените помещения с вентилация

„Отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата”, коментира зам.-председателят на „Коалиция за България” Спас Панчев. По думите му през ноември съответните законови изменения вече би трябвало да бъдат приети. 

 

Той добави, че вече има готови промени в Закона за здравето и от "Атака", и от „Коалиция за България”. „Предстои да обсъдим в парламентарната група и да внесем нашия проект”, добави депутатът от левицата. 

 

Идеята е в големите заведения за хранене да може да се пуши в обособените помещения с вентилация, обясни Панчев. „Това е нещо като връщане на стария режим, който даваше възможност да се пуши в по-големи ресторанти с изградени зали за пушачи и непушачи”, уточни той. От левицата предлагат още в нощните заведения, барове и казина да се разрешава пушенето след 22 часа. 

 

„На нас ни се иска да отговорим на обещанието, което сме дали, че ще променим тази част от закона, да отговорим и на ресторантьорите”, каза зам.-председателят на „Коалиция за България”. Той добави, че вече е студено и хората не могат да се хранят навън, където могат и да пушат.

 

„Ще дадем възможност за ясен избор - който иска да пуши, ще има къде. Който иска да не пуши, също. Така ще облекчим и държавата, която няма да се превръща на хрътки, които постоянно дебнат кого да накажат”, коментира пред Нова Татяна Буруджиева от левицата. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.