Бившият началник на шести отдел определи новите си книги като „разчистване на стар

"В последните 20 години си мислим, че ДС е създадена от комунистите, и затова е толкова лоша. Напротив – Държавна сигурност е създадена срещу комунистите. Откакто съществуват държави, има и служби, които я защитават. Колкото по-силна е сигурността, толкова по-силна е държавата”, сподели в интервю за „На светло” последният началник на шести отдел в 6-о управление на ДС, професор Димитър Иванов.

 

Той коментира новите си книги „Кратка история на социалистическа България: Успехи и провали 1944-1989” и „Кратка история на Държавна сигурност от 1907 до 2013. „Нека да приемем тези книги като разчистване на стари сметки – с миналото, неистината и манипулацията. С неразбирането на смисъла на термина Държавна сигурност”, заяви той.  

 

Това не е дисидентско четиво. В книгите са описани животът и съдбата на две поколения, които дори и в момента са живи и са граждани на република България. Не всичко в 45-те години на комунизма е извращение и отклонение. Който прочете книгата ще види, че са откроени и главните недостатъци от този период. Грешките, които доведоха до краха на системата”, допълни бившият началник в ДС.

 

Двете книги не са огледални образи на един и същ момент. По-скоро се отнасят като общо към частно. Широкото понятие е социалистическа България, а тясното и конкретно понятие е Държавна сигурност на социалистическа България. Задачата на ДС е да пази сигурността на страната ни”, добави Иванов.

 

Цялото интервю с професор Димитър Иванов гледайте във видеото.