Според стратегията ежегодно трябва да бъдат създавани 100 000 нови работни места

Правителството си постави амбициозна цел – три четвърти от българите да имат работа до 2020 година. За да я постигнат, държавата и Европа ще налеят няколко милиарда лева в различни програми. Икономисти обаче се опасяват, че солидната сума ще бъде пропиляна, а целта, по думите им, едва ли ще бъде постигната. 

 

Според стратегията ежегодно трябва да бъдат създавани 100 000 нови работни места. За тази цел държавата и Европа са отделили 3 милиарда лева. В краткосрочен план основна част от парите ще отиват за субсидирана заетост или иначе казано държавата плаща на общини или фирми да наемат хора. 


Статистиките обаче сочат, че между 2004 г. и 2006 г. най-голямата програма за субсидирана заетост води до трайна работа при едва 0,27% от случаите или иначе казано 800 души от 300 000. Според сметките на икономистите държавата е платила по половин милион лева, за да намери работа на всеки един от тях.


Това е доказано неефективно и има множество изследвания, които доказват, че субсидираната заетост трае в момента на проекта и като свърши, тези хора остават пак без работа, но не намират мястото си на реалния пазар”, коментира Зорница Славова от Института за пазарна икономика.


Според управляващите смисъл от такъв тип програми обаче има. Особено за хората с ниска квалификация, които нямат трудови навици и умения.


И въпреки това - ефектът е спорен. Затова от бизнеса ще настояват за периодичен анализ и контрол върху изхарчените пари. От трите милиарда ще настояват повече средства да има и за друго. 


„В по-висока степен да бъдат включени изучаване на предприемачески умения, за да се насърчи добрият устойчив характер трудовите навици. Ако могат да станат предприемачи, това ще е най-добре за нашата икономика”, коментира Цветан Симеонов от Българска търговско-промишлена палата. 


Повече гледайте във видеото.