Това е в ущърб на българската държава, убедени са от тъмносините

Нови обвинения по казуса АЕЦ „Белене”. Според "Демократи за силна България" има скандална обвързаност между фирмата консултант – „Уорли Парсънс” и изпълнителя на проекта - руската „Атомстройекспорт”. Това е в ущърб на българската държава, смятат тъмносините, още повече, че „Уорли Парсънс” консултира България по арбитражното дело, заведено от руската страна за 1 милиард евро. 


Каква точно е връзката? „Уорли Парсънс” става консултант по проекта „Белене” през 2005 г. Година по-късно, НЕК избира за изпълнител руската „Атомстройекспорт”. И това - след консултации с „Уорли Парсънс”. Двете фирми обаче се оказват свързани, защото през 2010 г.  „Уорли Парсънс” учредява общо предприятие с фирмата „Интер Рао”. Акционер и в нея, и в „Атомстройекспорт,” е „Росатом”


Изводът от всичко това, според ДСБ – „Уорли Парсънс” със сигурност за последните три години обслужват интересите на Москва в ущърб на българските национални интереси. 


Съвсем скоро страната ни ще трябва да се защитава пред арбитражния съд, така че да не трябва да плаща 1 милиард евро на „Атомстройекспорт”.  


Според Иван Иванов от ДСБ това дава много силен аргумент и коз на българската страна в арбитражното дело:


„Това ще покаже, че всъщност „Атомстройекспорт” си е служил с измама, като консултантът по проекта, който е и архитект-инженер, вместо да защитава интересите на възложителя, поради свързаност, е твърде възможно да е защитавал интересите единствено на руската страна.”


От ДСБ се заканват, че ще предоставят документите в съда. И питат – дали някой в държавата е знаел за тази свързаност, дали ще се потърси отговорност на консултанта и ще върне ли той сумите, които са му платени от 2010 г. насам. Според тъмносините става въпрос за близо 100 милиона лева

 

Повече гледайте във видеото.