Трябва да внимаваме да не останем и без „Лукойл”, предупреди енергийният експерт

Бившият енергиен министър в правителствата на Жан Виденов и на Сергей Станишев и дългогодишен депутат Румен Овчаров предупреди за готвен лош сценарий за бъдещето на Национална електрическа компания. 

 

„Чух за следния сценарий  - НЕК фалира, след което губи арбитража за „Белене”, който е за 1 милиард, потъва в огромни задължения и след две години всички активи на НЕК да бъдат взети като залог от „спасител” на безценица”, заяви в предаването „На светлоОвчаров.

 

Той припомни, че в активите на НЕК в момента са електропреносната мрежа на България и водноелектрическите каскади.

 

„Не искам да влизам в конспиративни теории, но предупреждавам тези, които си правят такива сметки, че ще им излязат криви”, заяви Овчаров.

 

Според него от 2012 година НЕК е в технически фалит.

 

„През 2007 година, когато бях министър на енергетиката, НЕК беше в цветущо състояние”, похвали се бившият енергиен министър. 

 

След като преди дни стана ясно, че Овчаров вече ще представлява интересите на държавата в надзорния съвет на рафинерията "Лукойл", Овчаров предупреди, че трябва да внимаваме да не останем и без него.

 

„Не отивам в Лукойл като представител на БСП, отивам там, защото е изключително важно за България дружество”, заяви Овчаров. 

 

Той коментира, че компанията – майка „Лукойл”  има още една рафинерия наблизо. Едва ли са заинтересувани да поддържат две производствени предприятия едно до друго. Овчаров е сигурен съм, че в Москва вече мислят дали им е по-изгодна тази в България, или тази в Румъния. 

 

„Да не стане така, както останахме без 1-ви и 4-ти блок в АЕЦ Козлодуй, да останем и без рафинерията в Бургас”, предупреди Овчаров. 

 

Овчаров коментира още, че правителството на Орешарски прави грешки, но неговото положително качество е, че ги коригира бързо. „От друга страна, президентът прекалено се отдаде на опозиционността на другата икономическа групировка – кръга „Капитал“, заяви Овчаров. 

 

„Ако има някаква логика за запазването на правителството, задачата е да направи невъзможно връщането на Бойко Борисов на власт”, смята още Овчаров.

 

Според него моделът на противопоставяне на икономически групировки е създаден в последните четири години. „Бойко Борисов създаде този модел. Той създаде двете групировки“, каза той и добави: „Кръгът „Капитал“ по времето на Бойко Борисов държеше цялата икономическа власт. Включително и златната акция в „Нефтохим“.