В интернет се появиха кадри на потеглящите от Перник симпатизанти на правителството

Поддръжници на кабинета „Орешарски” се събраха в пространството между храм-паметника „Александър Невски” и Народното събрание и с възгласи „Подкрепа” засвидетелстваха своите симпатии към управляващите. В тълпата в близост до северния вход на парламента имаше хора от Враца, Пещера, Пазарджик, Асеновград, от Перник и от столицата. Те издигнаха лозунги като "Окупаторите оковаха будителите" и "Университет е различно от политика".

 

По-рано днес се появи информация, че подкрепящите са пристигнали организирано в София. В електронното пространство бяха разпространени кадри, за които се твърди, че показват как общинари и други хора от Перник тръгват с автобус за столицата, за да се включат в акцията на контрапротестиращите, която трябва да съвпадне по време със студентския протест срещу властта.  

 

Автобусите потеглят от ПерникСайтът „За Перник” публикува видеото, което обиколи и социалните мрежи. Изданието твърди, че кадрите са заснети в 7:10 часа на паркинга зад община Перник. Според публикацията става въпрос за общински служители, които е трябвало да бъдат превозени до столицата, за да бъдат противопоставени на „Ранобудните студенти”.

 

Община Перник не е организирала и не изпраща в София никакви автобуси. Автобусите, за които има информация, се организират от БСП-Перник. В тях няма общински служители”, заяви категорично кметът на Перник Росица Янакиева, която се включи в „Здравей, България” по телефона. В коментар на кадрите, председателят на Общинския съвет, който е от ГЕРБ и е опонент на Янакиева, обаче заяви, че в организираните автобуси има и общински служители.

 

Росица Янакиева: Симпатизантите са организирани от БСПВпоследствие на площада пред "Александър Невски" действително пристигнаха автобуси със симпатизанти на правителството. Не е ясно дали сред тях са и потеглилите от Перник.

 

По-късно от парламента излязоха депутати от "Коалиция за България", които приветстваха протестиращите. Те обявиха, че са доволни от това, че въпреки че има протестиращи, има и хора, които подкрепят правителството

 

Участници в шествието на "Ранобудни студенти" около "Александър Невски" се опитваха да се домогнат до контрапротестиращите, но плътният кордон от полиция и жандармерия предотврати по-близко стълкновение между двете групи, които успяха само да си разменят неприлични жестове и възгласи.

 

Повече за контрапротеста ще научите от видеото.