Само за няколко дни два инцидента белязаха новините около чужденците

Редица коментари около бежанската вълна от Сирия и нелегалните имигранти, които влизат в България, предизвикват възмущение и притеснение в обществото. 

 

Само за няколко дни два инцидента белязаха новините около чужденците. Първият беше в края на миналата седмица, когато младо момиче беше нападнато в магазина, в който работи на ул. „Пиротска”. В района от известно време се събират много имигранти, най-вероятно нелегални. По-късно полицията обяви за издирване за нападението 20-годишен алжирец.  

 

Тази седмица пък с нож беше нападнат 17-годишен сирийски младеж, който отишъл да купи храна за семейството си. 

 

След първото нападение националистическите формации ВМРО и „Атака” организираха протести срещу имигрантите. А от прокуратурата веднага заявиха, че ще образуват досъдебно производство за подбуждане към престъпления, насилие, дискриминация и омраза срещу заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

Пред Нова телевизия Джамбазки заяви, че все още няма обвинение и е разбрал за това, че ще му бъде предявено от медиите. 

 

„Ние от ВМРО не казваме: „Бежанците вън!”, а искаме центърът на София да е чист. Искаме в държавата да има ред, да има сигурност за гражданите”, заяви Джамбазки.  

 

Според журналиста Ралица Ковачева вместо националистите да правят шествия, трябва да се види чия е отговорността за това алжирският младеж да е в страната ни, след като статутът му, с който пребивава у нас, е изтекъл още през март. 

 

„Чия отговорност е, че още е в България, какво работи? Всичко това отпраща към управляващите, а не към хората от улицата, които да вземат да се въоръжат и да се спасяват”, заяви Ковачева. 

 

Събеседниците в студиото на „Здравей, България” бяха единодушни, че проблемът с имигрантския поток не е от вчера. 

 

„Факт е, че липсва адекватна политика и действия от страна на МВР”, заяви Христо Христев – юрист, преподавател в СУ. Той е категоричен, че твърдения с ксенофобски или расистки характер са последователна стратегия на определени политически сили. 

 

„Такъв тип говорене твърде често има от страната на „Атака”, за съжаление често и от страна на ВМРО”, заяви Христов. „Използва се една лексика, която е недопустима. Езикът, който използва „Атака”, няма аналог”, допълни той. 

 

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов пък заяви, че ще има глоби за медии заради езика на омразата.

 

„Въпросът е по какъв начин изразяваш мнението си и да не накърняваш хората”, заяви доц. Лозанов. Според него е факт, че нараства омразата към сирийските бежанци. 

 

Целия разговор гледайте във видеото!