Според него политици, образователи и медии подготвят почвата за още по-големи ексцесии

„Българското общество 45 години беше учено, че всички трябва да са еднакви. Всички различни трябва да са подозрителни. Затова приемаме толкова трудно различията”, каза в „Здравей, България” политологът проф. Евгений Дайнов относно зачестяващите нападения над чужденци в София.

 

По думите му няма никаква политика, особено в образователната система, която да помогне на страната ни да влезе в съвременния свят, където хората са различни. "Някои хора в политиката подготвят случващите се нападения над имигранти. Подготовка за нещо подобно тече още откакто "Атака" е в парламента”, каза Дайнов и добави, че политици, образователи и медии продължават да подготвят почвата за още по-големи ексцесии. 

 

Според него всичко случващо се е осъзнато. „Нацистката партия, която беше направена онзи ден, много добре знае какво прави. Искат да стане така, че те да останат да бродят по улиците и да решават кой е българин и кой не”, каза още Дайнов. Той беше категоричен, че българите вече не са онези, които навремето са спасявали евреи. „Обществото ни се промени. Ако това нещо не се прекрати, ще се разширява. Никой не обяснява на българина, че различният не е враг”, посочи Дайнов. 

 

Политологът е на мнение, че политиците ни произвеждат хаос без да искат и след това се опитват да запълнят вакуума с някакви субекти, които да им вършат разни неща.

 

„Единственото, което може да ни спаси, е това, че българите все пак са консервативни, умерени в действията си", каза той.

 

Целия разговор може да гледате във видеото.