Стипендиантската програма действа в 16 държави

„Единственото спасение за ромите е образованието” – думите са на студентка от ромски произход. Днес тя и още 200 други представители на малцинствената група получиха стипендии за подпомагане на висшето им образование. Стипендиите са в размер на 800 евро. За много от тези студенти помощта е единствения път към универститета.


Сред стипендиантите е Анелия, която учи за акушерка в Медицинския университет и Сашо, който е студент в Консерваторията със специалност „Поп и джаз пиано”.


Стипендиантската програма действа в 16 държави и само през тази година около 1500 студенти са се възползвали от паричните средства. Помощта обаче носи и отговорности. Анелия и Сашо вече знаят това и всеки е готов да помага – по свой начин.


„След като се усъвършенствам и съм добра в моята специалност, ще се върна в квартала, защото те имат най-много нужда от мен и затова искам да помагам на моята етническа група”, обяснява Анелия.


Музиката е моя живот. Виждам се с много яка банда, с която ще реализираме наши проекти с ромска музика, джаз музика, различни стилове музика, които са актуални и ни се отдават”, споделя Сашо.


Дългосрочната цел на програмата е подпомогнатите младежи да формират ромския интелектуален елит.


Повече по темата гледайте във видеото.