Силите на реда използваха палки и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите

Русия е настояла Киев да отложи подписването на ключовото споразумение за асоцииране с Европейския съюз, но без да дава ултиматум. Това призна премиерът на Украйна Микола Азаров, но подчерта, че Москва е предложила провеждането на тристранни преговори по въпроса. Изявлението на министър-председателя идва в момент на протести срещу отказа от евроинтеграция.

 

И тази нощ Централният Европейски площад в Киев се превърна в арена на сблъсъци между протестиращи и полиция. 

 

Силите на реда използваха палки и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите. До поредните сблъсъци се стигна, след като президентът Виктор Янукович оправда действията на кабинета за отказ от европейска интеграция като необходимост.

 

Украинският премиер Микола Азаров призна, че Москва е предложила да бъде отложено подписването на споразумението за асоциирано членство. В замяна руската страна е предложила тристранни преговори между Украйна, Русия и Европейския съюз. 

 

Азаров допълни, че са планирани разговори с Москва за изготвяне на "пътна карта" за съживяване на икономическите връзки. Премиерът отрече, че вече е подписано споразумение страната му да получи финансова помощ от Русия. 

 

Световните агенции припомнят, че преди няколко дни руският президент Владимир Путин отрече, че е оказван натиск върху Украйна. Той дори обвини Европейския съюз в изнудване.