Според тях лекарският екип не е закъснял, но д-р Данчев действал непрофесионално

"Лекарският екип не е закъснял. Въпреки това в действията на д-р Данчев има сериозен дефицит на професионализъм". Това показва проверката на Министерството на здравеопазването по повод починалото на 24 ноември 2-годишно дете пред столичен хотел.

 

 

Повикването в ЦСМП София-град е прието чрез "конферентна връзка" от Националната система за спешни повиквания - 112 в 7.29 часа (по данни на 112 – предадено е в 7.28 часа). Екипът от д-р В. Д. и шофьор е тръгнал веднага и по данни на GPS системата в 7.39 часа е бил на място (по данни на 112 при третото прието повикване в 7.43 часа – линейката е била на място). При така събраните данни може да се направи извод, че екипът не е закъснял, информират от здравното ведомство.

 

Същевременно проверката показа, че медицинското лице от Спешна помощ, обслужващо случая, се е появило без необходимата окомплектовка за оказване на животоспасяващи мероприятия, а поведението му е било неадекватно. За това свидетелства и фактът, че при изискване от лицето В. Д. да бъде представена реанимационна чанта, същият представя черна чанта с бинтове и банки, както и друга с ампулни форми.

 

В същото време шофьорът на линейката изнася голям оранжев куфар с пълна реанимационна окомплектовка. За жалост тя не е използвана при обслужването на детето. За сведение линейката е била оборудвана с цялата необходима апаратура - в това число и с дефибрилатор, допълват от министерството на здравеопазването.

 

От ведомството са на мнение, че въпреки опитите за оправдаване от страна на ръководството на ЦСМП София град, в действията на д-р Данчев има сериозен дефицит на професионализъм.

 

Проверка по случая извършва и Изпълнителна агенция "Медицински одит". Резултатите от нея ще бъдат ясни в четвъртък.