За евентуално поевтиняване щяло да се мисли

„За увеличение на цената на тока не можем да говорим”, заяви в предаването „Здравей, България” енергийният министър Драгомир Стойнев.

 

По думите му за евентуално поевтиняване щяло да се мисли едва след като се направят разчетите в края на годината. 

 

Стойнев коментира и възможностите да бъде закупен американски реактор за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

 

„България има нужда от нови ядрени мощности, защото трябва да заместим двата блока, които си отиват. Това ще се случи след 15 години. Изграждането на нов ядрен блок не може да стане от днес за утре – необходими са между 7 и 8 години”, заяви Стойнев. 

 

Той обясни, че е бил поканен от американското правителство на визита в САЩ. Само един ден от тази визита е бил отделен за енергетика. 

 

„Имаше конкретно инвестиционно намерение от „Уестингхаус” да изграждат 7-ми реактор в България”, заяви Стойнев. „Отидох да се запозная с тази технология, но няма нищо подписано. На база на моя доклад Министерският съвет ще реши дали ще даде мандат на Българския енергиен холдинг да започне инвестиционни разговори с „Уейстингхаус”.

 

Що се отнася до обвиненията, че нещата се решават без конкурс, Стойнев заяви:

 

„За изпълнители конкурс има, тук се избира технология”. 

 

Стойнев коментира, че за правителството е важна диверсификацията. Той отказа да коментира проекта АЕЦ „Белене” с мотива, че като министър трябва да внимава какво говори в момент на арбитраж. 


Целия разговор гледайте във видеото!