Законопроектът предвижда отмяна на забраната за предлагане на услуги от проститутките

Френските депутати се готвят за радикална промяна на законодателството срещу проституцията. Кампанията за ограничаване на най-древната професия беше сред приоритетите в предизборните обещания на президента Франсоа Оланд.

 

Законопроектът предвижда отмяна на забраната за предлагане на услуги от проститутките, но въвежда глоба за тези, които прибягват до тях. Предлага се паричната санкция за клиентите да бъде 1500 евро и 3000 в повторно нарушение. 

 

Проектозаконът въвежда и редица мерки за социално подпомагане на проститутките, особено за тези, които искат да скъсат с досегашната си професия.

 

Според вносителите на текста новият законопроект отива до сърцевината на проблема и се фокусира върху клиентите, а не върху практикуващите най-древната професия.

 

„Без клиента няма мафия на проституцията, няма мафия за трафик на хора. Това е битката. Не става въпрос просто да търсим някой виновен”, каза Ги Жофроа, председател на комисия за разследване на проституцията. 

 

Според доклад на управляващите социалисти около 20 хиляди души се занимават с проституция във Франция. От тях 85% са жени. Предлаганите мерки обаче разделят както политическата класа, така и самите проститутки.

 

Дори и да се концентрираме върху тези хора, които работят в робство, дали санкционирането на клиентите ще реши проблемите им? Отговорът е не. Това рискува да ги постави в още по-голяма нелегалност и да ги направи още по-зависими от потенциалните клиенти”, коментира Барбара Помпили, депутат от „Зелените”.

 

Сред управляващите социалисти се наблюдава сериозно разногласие по отношение на новите предложения. От ръководството на партията обаче изразиха надежда, че текстът ще бъде подкрепен от мнозинството представители на левицата. 

 

Много организации на проститутки настояват, че практикуващите тази професия трябва сами да решават какво да правят. Според проучване от края на октомври, едва 22 % от французите подкрепят идеята за санкциониране на клиентите ползващи услуги на проститутки.