Според Михаил Константинов грешката на ЕС е, че няма официална позиция за ситуацията в Киев

„Една от причините и слабостта на Евросъюза е, че той не направи достатъчно, за да обясни, че споразумението за асоциация с ЕС не води автоматично до прекъсване на отношенията между Русия и Украйна. Заплахата за това идва от Русия, а не от ЕС”, каза в „Здравей, България” Илиян Василев, бивш посланик в Москва. 

 

„През последните години Украйна е разделена. Те твърде рано решиха да приберат сеното в обора, а още не е дошъл този момент. Зад Янукович има стабилни сили и проблемът не е малък”, математикът Михаил Константинов.

 

За Василев проблемът е, че Украйна има злощастната съдба да попадне между една нереформирана и отиваща към авторитаризъм Русия и един Европейски съюз, който в момента е доста слаб. „Имате две сили, които противостоят”, добави той.

 

По думите му случващото се в Украйна е заплаха за Владимир Путин. „Украйна е най-голямото му изпитание и по начина, по който реши този проблем, ще се запише в историята. Без Украйна Русия няма да е същата”, добави бившият посланик в Москва.

 

Според Михаил Константинов една от грешките на ЕС е, че няма официална позиция за случващото се в Киев. „Едната причина е слабостта на ЕС, а другата е, че не искат вече да дават пари. Приемането на Украйна в ЕС ще означава едни масивни инвестиции”, аргументира се той.

 

Математикът дори изрази мнение, че Украйна може да се раздели – източната част да отиде в Русия, а западната на друго място.

 

Целия разговор гледайте във видеото.